Mytimingcards

5 Tips om het gamen leuk te houden

1. Verzet je niet tegen gamen in het algemeen
Ook al is gamen misschien niet jouw ding of vind je het verspilling van tijd, zorg ervoor dat je dit niet te duidelijk laat blijken aan je kind.
Als je gamen of een specifieke game per definitie verkeerd vindt, dan wil je kind er op termijn ook niet meer met je over praten.

Dit wil niet zeggen dat je het allemaal maar fantastisch moet vinden, maar roepen dat het onzin of tijdverspilling is, werkt averechts.

2. Snap waarom je kind de game leuk vindt

Als je je verdiept in het spel wat je kind zo leuk vindt en vaak speelt, dan wordt het praten erover al een stuk makkelijker. Je hoeft niet zelf gamer te worden om je een beetje te verdiepen in wat voor soort spel het is, wat de uitdaging is en welke belangen er spelen. Het wordt daardoor ook makkelijker om vervolgens je kind eens te laten vertellen (en te laten zien!) waarom hij of zij het zo tof vindt. Luister geïnteresseerd en je zult zien dat ze blij en enthousiast reageren op de tijd die je voor ze neemt. Je kunt nu makkelijker praten met je kind over het spel en alles daar omheen.

3. Stel regels en wees consequent

Ieder kind heeft grenzen en regels nodig, ook als het gamen betreft. Als je het spel of de spellen van je kind ‘snapt’, dan weet je ook welke regels je hierop kunt toepassen. Een game als Fortnite duurt gemiddeld 20 minuten en dan moet je echt al heel goed zijn. Een DOTA2 game duurt ongeveer 45 minuten, etc. Op die manier weet je dat 2 uur non-stop gamen niet nodig is en kun je pauzes afspreken. Stem deze pauzes af op andere afspraken, bijvoorbeeld over huiswerk of buitenspelen. Geef je kind ook inzicht in de speeltijd zodat ze bewust zijn van hun gedrag.

4. Gamen vs. eSports

Je doet er goed aan om, als dat relevant voor je is, je te verdiepen in de opmars van eSports. Het is te omvangrijk om dit in een paar zinnen uit te leggen maar ga er vanuit dat voor zo’n beetje elk spel een soort “Eredivisie” is voor de besten van de wereld. Inclusief grootse toernooien, enorme sponsorships en duizenden toeschouwers (online en offline). Wil je in een uurtje meer weten? Check de documentaire ‘Free to play’ op YouTube.

5. Vertrouw op je gevoel
Je gevoel zit meestal wel in de goede richting als het gaat om of je kind met iets moois of iets destructiefs bezig is. Vaak is dit een uitweg van andersoortige problemen. Signaleer je dus meer problemen of zie een combinatie van effecten, wees alert en vertrouw op je ouderlijke instinct. Gamen is op korte termijn wellicht minder schadelijk dan drugs of alcohol, maar als het een uitvlucht is van iets anders dan doe je er goed aan om je op de combinatie te richten en niet alleen het gamen aan te pakken.

Vermoed je verslaving en wil je meer specialistische informatie? Op de site van Yes we can Clinics vind je veel informatie.

Bron: Thomas van der Knijff van Grownhub