Mytimingcards

Gameverslaving op de basisschool? ‘Je moet er op tijd bij zijn’

Verslavingsinstellingen zetten steeds meer in op het voorkomen van gameverslaving bij kinderen. Op jonge leeftijd wordt aan kinderen voorlichting gegeven en ook ouders worden tijdens speciale avonden geïnformeerd.

GGZ-instelling Indigo zegt dat veel ouders worstelen met het gamegedrag van hun kind. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat 33 procent van de basisschoolleerlingen en 27 van de leerlingen op de middelbare school dagelijks gamet.

Van de gamende basisschoolleerlingen doet meer dan de helft dat 1 tot 4 uur per keer. 10 procent speelt zelfs langer dan 4 uur per keer. Toch gaat het volgens de instelling niet om het aantal uren. “Je moet kijken wat er rondom het kind gebeurt”, vertelt Leo de Pan van Indigo. “Maakt hij of zij zijn huiswerk nog? Wordt er nog met vriendjes gespeeld?”

‘Wanneer loopt het de spuigaten uit?’

Bijna wekelijks houdt Indigo voorlichtingsavonden op basisscholen. “We gaan niet alleen in gesprek met leerlingen, maar ook met ouders. Zij worden uitgenodigd om het te hebben over gamen. Wanneer loopt het de spuigaten uit?”

Volgens De Pan is er niet veel aan de hand als een kind naast het gamen ook andere hobby’s heeft en tijd maakt voor vriendjes. “Als ze naast het spelen nergens meer aan toe komen, dan is het een probleem.”

‘We gaan met ze in gesprek’

Kelly Roelofs werkt voor Stichting Be Aware en geeft les over gameverslavingen. “We willen kinderen laten zien hoe het is gesteld met hun gamegebruik. We gaan met ze in gesprek”, vertelt ze aan Editie NL.

En dat zijn andere gesprekken dan wanneer het over bijvoorbeeld roken en alcohol gaat. “Bij gamen kun je kinderen minder gemakkelijk uitleggen wat de schade is. Daarom proberen we leerlingen zelf over hun eigen gamegedrag na te laten denken.”

‘Zeg nooit dat hij of zij een gameverslaving heeft’

Maar volgens Leo de Pan ligt ook bij ouders een belangrijke taak. “Volwassenen snappen gamen niet. Game een keer mee, dan krijg je er een beter beeld van.” En pas op met hoe je je kind aanspreekt: “Zeg nooit dat hij of zij een gameverslaving heeft. Dan gaan alle deurtjes dicht.”

Dat er nu op de basisschool al voorlichting wordt gegeven, is volgens De Pan belangrijk. “Je moet er op tijd bij zijn. Als je je als ouder vanaf het begin geïnteresseerd opstelt en meekijkt, nodig je je kind uit om meer te vertellen over het gamen. Als je dat niet doet, wordt het op latere leeftijd een probleem.”

Bron: RTL Nieuws

[maxbutton id=”7″ ]