Loading...
Mytimingcards blog 2018-07-30T22:11:29+00:00

 

‘Je moet véél meer lummelen en niksen’

Elk kantoor moet een stilteruimte hebben voor contemplatie, we moeten vaker zinloze wandelingen maken en totaal offline gaan, vindt deze MIT-hoogleraar.

Denk eens aan de tijd dat je op de basisschool zat. Toen kon je nog op weg naar huis ineens een andere weg nemen, struinen, op bankjes klimmen, wat besjes plukken. Beetje kattekwaad uithalen. Alle gevoel voor tijd verliezen en pas uren later thuis komen. En nu? Tijd is nu voor de meesten een strikte meeteenheid geworden die altijd geoptimaliseerd moet worden. Geen minuut te verliezen.

We moeten broodnodig terug naar die kinderlijke, losse, ongedwongen blik op tijd, zegt Alan Lightman, hoogleraar aan het Massachusetts Institute of Technology. „We moeten weer tijd verspillen, tijd doorbrengen zonder een doel, waarbij je niets probeert te bereiken. Een etentje met vrienden, een wandelingetje maken in het bos, gewoon een beetje rondhangen en staren. Lummelen, niksen”, zegt hij aan de telefoon vanuit de VS.

Zijn recent verschenen boek In Praise of Wasting Time is een vurig pleidooi voor veel meer nutteloos rondhangen. En een waarschuwing voor wat er gebeurt als we zo druk en in zijn ogen zo mechanisch blijven leven zoals we nu doen.

Schade aan vermogen te fantaseren

„We moeten ons eerst bewust zijn van het probleem. De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.”

In het boek haalt Lightman diverse studies aan die allemaal dezelfde kant op wijzen. „We hebben door de grotere tijdsdruk de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten. Minder psychologische ruimte. Er zijn zeer zorgwekkende studies in de VS dat creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, parallel aan de opkomst van internet. Er is meer onrust, er zijn meer angstgevoelens bij jongeren, meer depressie, meer burn-outs. Dat wordt ondersteund door wereldwijde studies. Veel sociologen en psychologen wijten dat aan de angst om iets te missen, de angst om niet bij te blijven. Elke tien minuten moeten inchecken op Facebook, Instagram, WhatsApp helpt zeker niet.”

Robotachtig gedrag

„Veel mensen, zelfs hele landen, vertonen bijna robotachtig gedrag. De gemiddelde loopsnelheid in een stad als Singapore is sinds midden jaren negentig met 30 procent toegenomen! We hebben amper nog tijd om te reflecteren, bijvoorbeeld op onze waarden. Wat vinden we belangrijk in het leven? We hebben geen tijd meer om daar rustig over na te denken. We hollen van de ene toets naar de volgende vergadering, proberen altijd online en verbonden te blijven. En het wordt erger.”

 “De loopsnelheid in Singapore is sinds de jaren 90 met dertig procent toegenomen”

Het vergt veel discipline om deze trend te keren, zegt Lightman. „Zelfs als mensen zich bewust zijn van de constante gekte en drukte, kost het veel wilskracht om hun eigen gedrag te veranderen. Maar er zijn vrij eenvoudige ingrepen die je kunt doen. Zorg dat je smartphone gedurende een uur per dag helemaal uitstaat. Maak elke dag een wandeling van dertig minuten zonder dat je tussendoor e-mails aan het beantwoorden bent.”

„Elk kantoor zou een stilteruimte moeten hebben. De werkgever zou iedereen moeten aansporen om elke dag ongeveer dertig minuten daarin door te brengen. Mediteren mag, maar het hoeft niet. Het gaat juist om rust, om niksen, om doelloos gedrag waar we behoefte aan hebben. Er zijn al wat bedrijven die dit soort ruimtes hebben. Google heeft een zogeheten nap pod, voor het doen van tukjes. Het gaat erom dat je middenin de drukte van het kantoor even rustig wordt, even naar jezelf luistert: hoe voel ik me, waar ben ik eigenlijk mee bezig. Even unpluggen.”

„Ik probeer zelf ongeveer eenderde van mijn dag aan lummelen te besteden. Ik gebruik daarom al twintig jaar vrijwel geen e-mail. Helemaal zonder e-mail lukt mij ook niet maar ik geef mijn e-mailadres alleen aan een zeer selecte groep mensen. Ik ga op vakanties om helemaal onbereikbaar te zijn, ik ga helemaal offline. Ik weet ook dat dat niet altijd voor iedereen is weggelegd. Maar als je van het idee al onrustig wordt, moet je je afvragen of je niet een heel serieuze verslaving hebt. In stilte kom ik toe aan nadenken over de échte vragen over mijn leven: wat zijn mijn waarden, wat is belangrijk voor me, waar wil ik dat mijn leven naartoe leidt. Niet over wat ik morgen of volgende week moet doen. Je kunt in de momenten waarop je niks doet ook tijd inbouwen waar je met vrienden en naasten bent. Niet alleen via Facetime maar ook in het echt: dat zorgt ervoor dat je geest in een heel andere staat terecht komt.”

Ik probeer zelf ongeveer eenderde van mijn dag aan lummelen te besteden. Ik gebruik daarom al twintig jaar vrijwel geen e-mail. Helemaal zonder e-mail lukt mij ook niet maar ik geef mijn e-mailadres alleen aan een zeer selecte groep mensen. Ik ga op vakanties om helemaal onbereikbaar te zijn, ik ga helemaal offline. Ik weet ook dat dat niet altijd voor iedereen is weggelegd. Maar als je van het idee al onrustig wordt, moet je je afvragen of je niet een heel serieuze verslaving hebt. In stilte kom ik toe aan nadenken over de échte vragen over mijn leven: wat zijn mijn waarden, wat is belangrijk voor me, waar wil ik dat mijn leven naartoe leidt. Niet over wat ik morgen of volgende week moet doen. Je kunt in de momenten waarop je niks doet ook tijd inbouwen waar je met vrienden en naasten bent. Niet alleen via Facetime maar ook in het echt: dat zorgt ervoor dat je geest in een heel andere staat terecht komt.”

Gevoel van identiteit

„De grootste wetenschappelijke ontdekkingen worden juist gedaan als wetenschappers tussen hun drukke werk door aan het lummelen zijn; in de tuin, onder de douche.” En als we niet ons realiseren dat niksen en lummelen een essentieel element is van goed en gezond functioneren, zal zelfs ons gevoel van identiteit minder worden, voorspelt Lightman. Dat is moeilijk te meten en kwantificeren, erkent hij. „Maar het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie. Hele landen verliezen dat gevoel van identiteit en hun gevoel van de waarden waarvoor ze staan. Ik denk dat dat komt omdat we veel te weinig tijd nemen om rustig te reflecteren.”

Alan Lightman: In Praise of Wasting Time, TED Books, 128 blz. €10,99

Bron: NRC.nl

26 juli 2018 – Schermloze zomervakantie: resetten van relaties
of los van realiteit?

De zomervakantie is in heel Nederland begonnen. Voor veel kinderen is het zonder school en sport zoeken naar een invulling van de dag, toch is daar gelukkig altijd nog… de telefoon. Maar hoe krijg je je kinderen los van dat scherm?

Voor veel ouders is smartphone- en tabletgebruik in de vakantie een dilemma. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kondigden aan twee of drie schermloze weken in te lassen voor hun dochters – en voor henzelf:

Wij vroegen deskundigen of dat wel zo’n goed idee is, een paar weken geen telefoon, tablet of tv.

Mediapedagoog Freek Zwanenberg vindt van wel. “Het is heel belangrijk om aan kinderen te leren dat je ook zonder kan. Zij groeien immers op in een tijd waarin er altijd schermen zijn.”

Steven Pont sluit zich daar bij aan. “Kinderen krijgen dan meer echt contact met elkaar en bewegen meer.” Verveling ligt op de loer, maar dat is volgens Pont juist een kans. “Verveling is een staat van ontevredenheid en leidt tot uit Pont ziet meer in een variant waarbij kinderen de hele vakantie pas vanaf 17.30 uur naar hun telefoon mogen grijpen of de televisie mogen aanzetten. Dat je dat als ouder misschien niet in dank wordt afgenomen, speelt volgens hem geen rol. “Jij moet regels stellen en ferm opvoeden. Niemand anders gaat het doen.”

Ook de relatie tussen jou en het apparaat kan dan even gereset worden.

Denise Bontje, coördinator Kind en Mediavinden, creativiteit en initiatief.”

Maar ga je dan helemaal schermloos, of ga je voor de tussenvorm waarin je de telefoon heel bewust gebruikt? Bijvoorbeeld niet om te whatsappen, maar wél om foto’s maken of iets op te zoeken. “Ik vind het heel dapper van de koningin om te zeggen ‘dan doen we gewoon cold turkey'”, zegt Bontje. “Het is wel het snelst wennen, maar het is wel heel moeilijk om te zeggen: hij zit in mijn tas als fototoestel, maar ik ga niet naar berichtjes kijken.”

Zwanenberg pleit liever voor een dag of dagdeel schermloos. “Ik gun alle kinderen een paar weken offline, maar je creëert daardoor zo’n groot contrast met de realiteit.” Hij denkt dat kinderen na zo’n schermloze periode helemaal niet minder of bewuster met media omgaan. “Zij groeien op in die wereld, dus je moet als ouders laten zien dat de offline wereld het belangrijkst blijft.” Dat je bijvoorbeeld de natuur ingaat of spelletjes gaat doen, en dat het dan leuk is dat je dat samen doet en er samen aandacht voor hebt.

Volgens Bontje is zo’n schermloze periode ook ideaal om je relatie te resetten. “Niet alleen met elkaar, als gezin, maar juist ook met jou en het apparaat. Een moment om je bewust af te vragen: waar wil ik dit apparaat eigenlijk voor gebruiken?”

Zo zou iedereen zich volgens haar kunnen afvragen of je berichtjes echt altijd direct moet beantwoorden, of dat je ook gewoon even naar buiten kan kijken als je in de bus zit. Benut je eigen schermloze tijd om na te denken over welk beeld je wilt uitstralen naar je kinderen, is haar advies.

Ook de relatie tussen je kind en het apparaat kan dan even herstart worden. Het is vaak een automatisme dat kinderen een filmpje kijken tijdens het koken of in een restaurant. “In de vakantie kunnen ze best merken dat ze dat helemaal niet nodig hebben om zich te kunnen vermaken”, voegt Bontje toe.

Hoe pak je het aan? Tips van de deskundigen

Ga in gesprek met elkaar. Begin daar al mee door tussen neus en lippen door te vragen wat ze aan het doen zijn. Stel vragen waar geen oordeel in zit, zoals ‘waarom zit iedereen eigenlijk op Instagram, denk je?’ Dan is het makkelijker om te praten over telefoongebruik en je plannen over schermloosheid.

Ouders moeten meedoen. Als je zelf meedoet, is het een gezamenlijk project. Dan is het makkelijker voor de kinderen om erin mee te gaan.

Betrek de kinderen erbij. Oudere kinderen kunnen best meedenken over alternatieven voor bijvoorbeeld foto’s maken. Wat zijn hun ideeën?

Hou het positief. Zeg niet “jij mag de rest van de dag niet aan je telefoon komen”, maar stel er iets leuks dat offline is tegenover: “Check nu nog even of je berichtjes hebt, want we gaan straks iets leuks doen en dan is het gezellig dat je erbij bent.”

 

Bron: AD.nl

20 juli 2017 – 5 tips om het gamen leuk te houden:

1. Verzet je niet tegen gamen in het algemeen

Ook al is gamen misschien niet jouw ding of vind je het verspilling van tijd, zorg ervoor dat je dit niet te duidelijk laat blijken aan je kind. Als je gamen of een specifieke game per definitie verkeerd vindt, dan wil je kind er op termijn ook niet meer met je over praten. Dit wil niet zeggen dat je het allemaal maar fantastisch moet vinden, maar roepen dat het onzin of tijdverspilling is, werkt averechts.

2. Snap waarom je kind de game leuk vindt

Als je je verdiept in het spel wat je kind zo leuk vindt en vaak speelt, dan wordt het praten erover al een stuk makkelijker. Je hoeft niet zelf gamer te worden om je een beetje te verdiepen in wat voor soort spel het is, wat de uitdaging is en welke belangen er spelen. Het wordt daardoor ook makkelijker om vervolgens je kind eens te laten vertellen (en te laten zien!) waarom hij of zij het zo tof vindt. Luister geïnteresseerd en je zult zien dat ze blij en enthousiast reageren op de tijd die je voor ze neemt. Je kunt nu makkelijker praten met je kind over het spel en alles daar omheen.

3. Stel regels en wees consequent

Ieder kind heeft grenzen en regels nodig, ook als het gamen betreft. Als je het spel of de spellen van je kind ‘snapt’, dan weet je ook welke regels je hierop kunt toepassen. Een game als Fortnite duurt gemiddeld 20 minuten en dan moet je echt al heel goed zijn. Een DOTA2 game duurt ongeveer 45 minuten, etc. Op die manier weet je dat 2 uur non-stop gamen niet nodig is en kun je pauzes afspreken. Stem deze pauzes af op andere afspraken, bijvoorbeeld over huiswerk of buitenspelen. Geef je kind ook inzicht in de speeltijd zodat ze bewust zijn van hun gedrag.

4. Gamen vs. eSports

Je doet er goed aan om, als dat relevant voor je is, je te verdiepen in de opmars van eSports. Het is te omvangrijk om dit in een paar zinnen uit te leggen maar ga er vanuit dat voor zo’n beetje elk spel een soort “Eredivisie” is voor de besten van de wereld. Inclusief grootse toernooien, enorme sponsorships en duizenden toeschouwers (online en offline). Wil je in een uurtje meer weten? Check de documentaire ‘Free to play’ op YouTube.

5. Vertrouw op je gevoel
Je gevoel zit meestal wel in de goede richting als het gaat om of je kind met iets moois of iets destructiefs bezig is. Vaak is dit een uitweg van andersoortige problemen. Signaleer je dus meer problemen of zie een combinatie van effecten, wees alert en vertrouw op je ouderlijke instinct. Gamen is op korte termijn wellicht minder schadelijk dan drugs of alcohol, maar als het een uitvlucht is van iets anders dan doe je er goed aan om je op de combinatie te richten en niet alleen het gamen aan te pakken.

Vermoed je verslaving en wil je meer specialistische informatie? Op de site van Yes we can Clinics vind je veel informatie.

Bron: Thomas van der Knijff van Grownhub

Jeugd ruilt sportveld deze zomer in voor de bank

Kinderen en jongeren verwachten deze zomer ruim 40 procent minder te sporten, dan de afgelopen maanden. Pubers besteden de tijd die ze normaal sporten niet aan lichamelijke beweging, maar aan social media zoals WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK die is uitgevoerd in opdracht van NOC-NSF en deze krant, waaraan ruim drieduizend mensen hebben deelgenomen. Ongeveer 40 procent van de 13 tot en met 18-jarigen verwacht de komende zomermaanden minder of veel minder te gaan sporten. Pubers verwachten dat hun tijd opgaat aan social media.

Van de jongeren van 13 tot en met 18 jaar geeft liefst 64 procent aan dat hun sportmoment wordt ingeruild voor internetten en social mediagebruik, zoals Facebook, Instagram, YouTube en WhatsApp. ,,DIt is aanzienlijk hoger dan bij de andere leeftijdsgroepen’’, verklaart Dagmar van Ham onderzoeker van GfK.

Lector bewegingsonderwijs Remo Mombarg aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen betoogt: ,,Social media zijn veel beter georganiseerd dan sporten. Voor likes hoef je de deur niet meer uit.’’ Mombarg, die ook motorische tests ontwikkelt bij Pearson, noemt ‘echt een heel groot probleem’ dat de jeugd social media verkiest boven sporten. ,,Als we beweging niet vanaf jonge leeftijd stimuleren, blijven de kinderen de rest van hun leven motorisch minder vaardig.’’

Stilzitten

Ook Richard Kaper manager sportdeelname van NOC-NSF betreurt de sportdip in de zomer. ,,De bewegingsarmoede onder de jeugd is groot. In wijken waar sowieso al weinig wordt gesport, zie je dat het in de zomer helemaal stil valt.

Nederland is kampioen zitten.’’

Directeur Cees Klaassen van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding roept kinderen op niet teveel bank te hangen. ,,Social media verbieden lijkt me niet nodig, maar kinderen doen er goed aan om kijken op social media wel af te wisselen met bewegen.’’

Bron: AD.nl

Wifi op vakantie? Zo doe je dat veilig

Even een locatie opzoeken of een vakantiefoto op Instagram zetten. Als een camping of hotel wifi aanbiedt is dat fijn, als je maar oplet bij het gebruik ervan. Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers, legt uit hoe je tijdens de vakantie veilig op internet kunt surfen.

Gebruik het vooral niet

Het goede nieuws is dat surfen via een openbaar wifi-netwerk volgens Funnekotter nauwelijks meer nodig is, nu er nieuwe regels zijn voor wat betreft roamingkosten. Toeristen kunnen vanaf deze zomer binnen de Europese Unie via hun bundel op internet surfen, zonder extra kosten. ,,Je bundel gebruiken is zeker geschikt voor ‘klein spul’, zoals een locatie zoeken of het checken van sociale media.”

Ga je elke avond netflixen op je hotelkamer, dan is het volgens de Tweakers-hoofdredacteur een ander verhaal. De kosten buiten de bundel lopen, net als in Nederland, hoog op. Volgens hem is het gebruik in het buitenland al snel groter omdat we in Nederland gewend zijn om alleen onderweg de bundel te gebruiken. Thuis of op werk hebben we tenslotte wifi. ,,Maar als je moet kiezen tussen de bundel en een openbaar netwerk: ga gewoon lekker op 4G”.

Kijk naar de beveiliging

Bij sommige campings en hotels is de verbinding zonder zorgen te gebruiken. ,,Als er een pop-up komt waar je een wachtwoord in kunt vullen, is het netwerk veilig”, aldus Funnekotter.

In andere gevallen is het invullen van gegevens niet nodig en kan iedereen inloggen als ‘gast’. Funnekotter windt er geen doekjes om: ,,Bij dit soort openbare netwerken is de beveiliging altijd een vergiet.” Hij raadt in dat geval aan om niet te veel persoonlijke informatie te versturen, bijvoorbeeld via sites als Facebook. Wil je dat toch? ,,Wacht dan liever tot bijvoorbeeld een barman in een plaatselijk café het wachtwoord kan geven van een beveiligde verbinding.”

Gebruik in elk geval versleutelde websites

Als je dat te omslachtig vindt, dan raadt Funnekotter aan om op het vakantie-adres in elk geval kritisch te zijn op de sites die je gebruikt. Zo zijn versleutelde websites een stuk veiliger. Deze sites zijn te herkennen aan een groen sleuteltje dat verschijnt in het webadres. ,,Dat verkeer is moeilijker te tappen.” Als voorbeeld van een versleutelde webpagina geeft Funnekotter de website van een bank, die sowieso voorzien is van beveiliging.

Bij mobiele apps is een versleuteling volgens de Tweakers-hoofdredacteur ook regelmatig aanwezig, maar zit deze verstopt onder de ‘motorkap’. ,,Er verschijnt geen sleuteltje, dus weet je nooit of je daadwerkelijk op een beveiligde app zit.” Bij de meest gebruikte, bekendste apps mag je er wel van uitgaan dat het goed zit.

Bron:  AD

Mytimingcards om te printen en uit te proberen:

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mytimingcards? Wil je meteen ervaren wat de tijdskaarten voor jouw gezin kunnen betekenen? Klik op de afbeelding en download de 2 gratis Mytimingcards.

Wil je gelijk de Mytimingcards bestellen klik hier 

19 juni 2018 – WHO erkent gameverslaving, maar wanneer ben je nou verslaafd?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf vandaag gameverslaving als een officiële verslaving. Het is de eerste grote instantie die dat doet. Toch is er nog veel discussie: want ben je verslaafd als je veel gamet? Of ben je dan gewoon een tikje fanatiek?

De WHO onderscheidt drie dingen die kenmerkend zijn voor een gameverslaving: een gebrek aan controle over hoe veel je gamet, een voorkeur voor gamen ten opzichte van andere activiteiten in je dagelijks leven en het blijven gamen, ook als dat negatieve consequenties heeft.

“Vaak zijn de problemen met familie, vrienden, werk en school doorslaggevend”, zegt Margot Peeters, verslavingsdeskundige van de Universiteit Utrecht. “Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving, ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie.”

Gamer Lionel van Strien (19) speelt vooral de game Rocket League veel. “Heel veel. Ik heb er al meer dan duizend uur in zitten. Ik denk dat ik wel aan 40 uur per week kom.” Toch denkt hij niet dat hij verslaafd is. “Ik doe gewoon mijn huiswerk. Ik ga gewoon naar voetbal. Gamen is mijn hobby.”

Wel erkent hij dat hij soms in de problemen komt door zijn gedrag. “Soms maak ik te weinig tijd vrij voor schoolprojecten. Ik wil altijd gamen. Ik denk dat er een heel dunne lijn is tussen een fanatieke gamer en een gameverslaafde.”

Hij vindt het goed dat er erkenning komt voor gameverslaving. “Het verpest wel iemands leven als ze gameverslaafd zijn.”

“Het is niet helemaal duidelijk of het gamegedrag symptoom is van problemen of een oorzaak”.

Tony van Rooij, Trimbos

Niet iedereen kan zich vinden in de classificatie van de WHO. Een groep wetenschappers, onder wie ook verslavingsdeskundige Tony van Rooij van het Trimbos Instituut, schreef in aanloop naar dit besluit al in 2016 een open brief aan de WHO.

Volgens de wetenschappers is het nog te vroeg om gameverslaving op de lijst te zetten: er moet meer onderzoek komen. “Voor je zoiets doet, wil je er zeker van zijn dat het bijdraagt aan het oplossen van het vraagstuk”, schrijft Van Rooij op de website van het Trimbos.

Volgens Van Rooij kan het label gameverslaving een verkeerde indruk geven bij gamers die lichte problemen hebben. Er is nog veel niet bekend over gameverslaving. “Het is niet helemaal duidelijk of het gamegedrag symptoom is van problemen, of een oorzaak, of allebei.”

Verslavingsdeskundige Peeters voegt toe: “Het moet duidelijk zijn dat de symptomen onderscheidend genoeg zijn om de problematische gamer te onderscheiden van de gepassioneerde gamer, of de e-sporter. Die laatste twee moeten we natuurlijk niet als ‘ziek’ labelen. Er moet meer onderzoek komen, want we weten nog niet wanneer iemand verslaafd is, of een gepassioneerde gamer.”

YouTuber Yarasky (echte naam Jan) gamet 2 tot 3 uur per dag. “Veel minder dan mensen denken. Af en toe game ik ook een hele dag niet.” Hij maakt nu zo’n vijf jaar gamevideo’s op YouTube en heeft inmiddels 680.000 abonnees. “Op de basisschool en middelbare school speelde ik best wel veel. Ik heb het alleen nooit moeilijk gevonden om te stoppen. Ik kan altijd naar sport gaan en mijn sociale leven gaat gewoon door.”

Hij begrijpt wel dat sommige gamers het moeilijk vinden en verslaafd raken. “Overal waar je bent kun je op het internet, dat speelt echt mee in hoeveel tijd mensen erin steken. Vroeger kon je als je naar buiten ging niet gamen. Nu kun je het non-stop in de gaten houden.”

Wanneer slaat gepassioneerd over in verslavend?

Margot Peeters, Universiteit Utrecht

In Nederland is de erkenning van de WHO slechts een volgende stap. Behandelaars gebruiken hier de DSM, een naslagwerk voor psychiaters waarin alle geestelijke aandoeningen staan beschreven. Ook daarin komt gameverslaving voor, als internet gaming disorder. In de DSM staat gameverslaving in de bijlage: impliciet wordt daarmee bedoeld dat er meer onderzoek moet komen.

Volgens Peeters is het belangrijk dat zowel de WHO als de DSM snel met duidelijkheid komen. “Zoals een geaccepteerd meetinstrument. En meer onderzoek: welke symptomen zijn doorslaggevend? Daarnaast hebben we een diagnose nodig om mensen die kampen met gameverslaving goede zorg aan te kunnen bieden.”

Denk jij dat je gameverslaafd bent, of lijdt jouw leven onder je gamegedrag? Test je gedrag op Gameninfo.nl. Of neem contact op met de Gamen Infolijn (0900-1995).

Bron: Ad.nl

16 juni 2018 – 7 handige tips om te voorkomen dat je kind tijdens de vakantie de hele dag achter een scherm zit.

De zomervakantie komt er weer aan en om te voorkomen dat je kinderen de hele dag achter een scherm van tv,tablet of mobieltje zitten hier de volgende tips/regels:

 • Verbied het niet compleet. Als je onredelijke verwachtingen en regels hebt, dan zullen je kinderen alleen maar meer naar een scherm gaan verlangen. Het is een kwestie van geven en nemen.
 • Ga lekker veel naar buiten. Zorg ervoor dat je je kinderen enthousiast maakt over de dingen die ze allemaal kunnen doen buiten zoals zwemmen, voetballen, tuinieren, etc, etc. En leg uit dat buiten spelen en dingen doen goed is voor hen.
 • Alleen scherm tijd in de middag. Als je ze ’s morgens al naar een scherm laat turen, dan zijn ze passief bezig. Als je kinderen zo de dag beginnen, is het moeilijker om in een actieve modus te komen. ’s Middags, als ze uitgeput zijn van het buitenspelen, dan is het tijd om even rustig te ontspannen met een tablet of tv, maar stel wel een tijd in. Of plan bijvoorbeeld een uur in de vroege avond als je zelf nog het eten moet klaarmaken.
 • Houd een beetje een planning aan. Vakanties moeten relaxed zijn, maar je kunt niet van kinderen verwachten dat zij zich 12 uur per dag zelf kunnen bezig houden. Zorg daarvoor voor een beetje schema. Maak aan het begin van de week een schema met een aantal activiteiten per dag, dan weten de kinderen een beetje waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.
 • “Ik verveel me” helpt niet. Je zult het ongetwijfeld horen deze vakantie, maar geef er niet aan toe. Vervelen is goed voor een kind. Het stimuleert zijn creativiteit, ze moeten nu zelf verzinnen wat ze willen gaan doen (of niet doen).
 • Niet bij vriendjes laten spelen om alsnog stiekem te gaan Xboxen. Overleg met de andere ouders dat je wilt dat je kind minder tijd achter een scherm zit en dat je dus niet wilt dat hij of zij bij hen wel de hele dag gaat zitten gamen of tv kijken.
 • Papa en mama mogen zelf ook minder vaak achter een scherm. En ja, dat is voor sommigen onder ons erg lastig. Maar je kunt moeilijk je kind verbieden achter een scherm te kruipen en vervolgens wel zelf de hele dag je mobieltje te checken!

Bron: Leukemoeders.nl

15 juni 2018 -Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade, link met muziekspelers

Zo’n 14 procent van de kinderen rond de 10 jaar heeft gehoorschade door lawaai. Zij zijn ook vaker dan leeftijdsgenootjes gevoelig voor harde geluiden of hebben last van oorsuizen. Dat komt naar voren uit een onderzoek in het kader van de grootschalige studie Generation R van het Erasmus MC. De onderzoekers namen bij 3000 kinderen een uitgebreide gehoortest af.

Veertig procent van deze kinderen gebruikt draagbare muziekspelers, zoals de mobiele telefoon. De onderzoekers hebben de kinderen slechts geobserveerd en niet gekeken naar een direct verband tussen de gehoorschade en het luisteren naar muziek via koptelefoons. “Het is te vroeg om te zeggen dat het een leidt tot het ander. Daarvoor moeten we de testen herhalen. Maar het lijkt er wel erg op”, zei kno-arts en hoofdonderzoeker Marc van der Schroeff in het NOS Radio 1 Journaal. Wel is duidelijk dat kinderen die muziekspelers gebruiken een drie keer hoger risico lopen op gehoorschade.

Van der Schroeff noemt het schokkend dat al op zo’n jonge leeftijd gehoorverlies wordt vastgesteld door lawaai, en een relatie met het gebruik van muziekspelers. “Zeker omdat het hier gaat om 10-jarigen. We gaan ervan uit dat de lawaaibelasting bij deze kinderen in de komende jaren zal toenemen, bijvoorbeeld door evenementen die zij gaan bezoeken.”

Onomkeerbaar

Gehoorverlies is volgens de onderzoekers vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich opstapelen en leiden tot bijvoorbeeld problemen op school of met het gedrag. “Juist daarom is het zo belangrijk om te weten hoe het met het gehoor van jonge kinderen is gesteld en wat de relatie met het gebruik van muziekspelers is”, zegt onderzoeker Carlijn le Clercq.

Volgens haar gaat het bij de ‘lawaaischade’ om zowel gehoorverlies in de hoge tonen als een dip in het audiogram, de toonhoogte van spraak en muziek. “In totaal zegt ruim elf procent van de kinderen zelf last te hebben van harde geluiden, vervorming van geluid of oorsuizen.”

Generation R is een grootschalige studie waarbij duizenden kinderen door het Erasmus MC worden gevolgd, van de vroege zwangerschap totdat ze jongvolwassen zijn. Inmiddels zijn de kinderen 13 jaar oud. Er is al een vervolgstudie gestart: Generation R Next.

Bron: AD.nl

Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade, link met muziekspelers

5 juni 2018 – Meer bijziendheid onder jongeren door gebruik smartphones en tablets.

Vandaag weer in het nieuws: Het Erasmus MC constateert dat het gebruik van tablets of smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen. Een kwart van de dertienjarigen is bijziend. Dit aandeel was voorheen kleiner, constateren onderzoekers.

Veel kinderen besteden binnenshuis veel tijd achter hun smartphone en tablet. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte kijken. De ogen van kinderen kregen vroeger meer licht, doordat ze meer buiten speelden, aldus de onderzoekers. Lees het hele artikel hier.

Wat kun je doen om bijziendheid voorkomen?

Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren wiens ogen nog in ontwikkeling zijn  de 20-2-2 regel (tot 20 jaar):

 • na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze
 • minstens 2 uur per dag buiten zijn
 • daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets

Wat ook helpt:

 Geef het goede voorbeeld

Bij het bedenken van hoe lang je kind achter een beeldscherm zit, bedenk dan ook dat jij het rolmodel voor je kind bent. Kinderen kopieëren gedrag. Zit je zelf de hele dag achter je smartphone, computer of tablet? Dan wordt het lastig om je kinderen het de hele dag te verbieden. Zorg dat je afspraken maakt, die je zelf ook kan naleven.

 Maak duidelijke afspraken

Heb je bedacht wat jij belangrijk vindt, maak dan duidelijke afspraken met je kinderen. Hoe meer duidelijkheid er is voor kinderen, hoe beter ze de afspraken zullen naleven. Leg goed uit waarom jullie deze afspraken bedacht hebben en waarom je dit belangrijk vindt. Spreek je kinderen erop aan als ze de afspraken niet nakomen. Met Mytimingcards maak je samen met je kind duidelijke afspraken, de kaarten en timer geven meer overzicht en balans en minder strijd.

Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind op latere leeftijd ernstig slechtziend of blind wordt. Dus meer spelen en minder schermtijd voorkomt hopelijk veel ellende.

Bron: Nu.nl en het Oogfonds

4 juni 2018 – Met deze educatieve spelletjes apps wordt het zeker gezellig.

In plaats van Fortnite of de alleen maar YouTube kijken is het misschien wel leuk om eens een klassiek bordspel te spelen met je vriend of vriendinnetje.ok als spelletjes apps beschikbaar. l.

Roxie’s Puzzle Adventure – leuke puzzel app voor jong en oud:

 • Elementen van intelligentie ontwikkelen.
 • Analytisch vermogen ontwikkelen.
 • Bevorderen van praktisch denken.

De app:

De app biedt 16 puzzels verpakt in een landkaart. Je speelt steeds een deel van de kaart vrij en zo kan je weer een puzzel maken. De rest van de kaart is bedekt door mist. Je zal eerst een vrije puzzel moeten oplossen om de mist weer iets op te laten trekken.
Op de kaart zie je ook gelijk de puzzels die je al hebt opgelost. Je ziet hoeveel sterren je hebt verdiend en hoeveel puzzelstukken je hebt gebruikt.

Peter en de wolf

 • Kennis maken met klassieke muziek
 • Muzikale beleving
 • Muziekinstrumenten

Het gaat om een muzikaal sprookje van de Russische componist Sergej Prokofjev. Hij bedacht een verhaal over het jongetje Peter dat samen met een paar andere dieren een gevaarlijk avontuur beleeft. Elk figuur heeft zijn eigen herkenningsmelodie. Peter herken je aan zijn melodie met de strijkers. Het vogeltje wordt gespeeld door de fluit en de eend waggelt op de melodie van de hobo. In 1936 werd Peter en wolf voor het eerst uitgevoerd.

Toontastic – filmpjes maken, ontwerpen, audio opnemen

Als jou kind graag verhalen bedenkt dan biedt Toontastic veel uitdaging. Met deze app maakt je kind vrij eenvoudig zijn eigen tekenfilm.

Kolonisten van Catan: wie wordt de baas over Catan?

Tijd om je veroveringsdrang te botvieren! Ook de Kolonisten van Catan is als spelletjes app beschikbaar, inclusief uitbreidingen als Zeevaarders en Steden & Ridders. De Kolonisten van Catan-app biedt net als de Monopoly app de mogelijkheid om alleen of in multiplayer te spelen. Net als het originele spel speel je Kolonisten met maximaal vier spelers.Je kunt de Kolonisten-app op verschillende apparaten spelen, op desktop (Apple), smartphone of tablet! De Kolonisten van Catan app is gratis verkrijgbaar en de uitbreidingen kosten tussen de 2,29 en 5,59 euro per stuk. Voor 10,99 euro koop je alle uitbreidingen in een bundel. De app is verkrijgbaar voor iOS en Android

Mens Erger Je Niet! app

De Mens Erger Je Niet! app biedt 2 spelversies tegen de computer of tegen elkaar: het traditionele Mens Erger Je Niet! met ‘houten’ pionnen of een spelvariant met mini games en grappige lachende pionnen. Bij deze laatste spelvariant speel je een minigame zodra je de pion van de tegenstander wilt ‘slaan’. De winnaar mag door in het spel, de verliezer zet zijn pion terug in het ‘thuishonk’. Welke versie je ook speelt, hou het hoofd koel en erger je niet! De app is beschikbaar voor elke iPad en kost € 2,69. Download hem voor iPad via https://itunes.apple.com/nl/app/mens-erger-je-niet/id885412580?l=en&mt=8

Ganzenbord app

Kinderen kunnen nu ook het oudhollandse ganzenbord spelen op de iPad of tablet. Kies een van de 5 diertjes als speelfiguur (gans, kuiken,  hondje, kat of egeltje) en zie hoe ze over het bord lopen of waggelen. Leuke animaties brengen het bord tot leven. De regels zijn hetzelfde: als je op de put komt moet je een beurt overslaan en wie op een gansje komt, volgt de vliegende ganzen naar een nieuw vakje. Je kunt zowel tegen de computer als tegen elkaar spelen met maximaal vier spelers. De app is beschikbaar voor elke iPad en Android tablet en kost € 1,79. Download hem voor iPad via https://itunes.apple.com/nl/app/game-of-goose/id882716674?l=en&mt=8 of voor Android tablets via https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.jumbo.gog

Wie ben ik?

Waar je vroeger ‘Wie Ben Ik’ speelde met papieren briefjes op je hoofd, kan je dit nu spelen met een app. Wat Ben Ik is eigenlijk het zusje van Heads Up!. Deze app biedt net iets minder mogelijkheden, maar is in tegenstelling tot Heads Up! wél in het Nederlands te spelen. Dit maakt het leuk om met het hele gezin samen te doen. Hoe het spel werkt? Heel simpel: je houdt je telefoon voor je. Vervolgens moeten jouw familie of vrienden hints geven door te mimen, zingen, neuriën of omschrijven. Het enige wat ze niet mogen doen is het woord noemen of een vertaling ervan geven. Er zijn veel categorieën waar je uit kan kiezen. Mocht je een uitbreiding willen dan komen hier extra kosten bij kijken.

Welke van deze spelletjes apps ga jij uitproberen?

Bron: Jumbo.eu en Simyo.nl

1 juni 2018 – Wie schrijft die blijft zeggen ze maar schrijven we nog wel? En heeft leren schrijven nog wel zin?

Moeten we het schrijfonderwijs binnenkort maar afschaffen? We maken immers steeds meer gebruik van computers en tablets. Waarom zouden we onze kinderen dan nog leren schrijven?  Uit onderzoek blijkt echter dat leren schrijven wel degelijk nut heeft. Jolien Francken van de Radboud Universiteit heeft in 2013 een literatuurstudie afgerond naar het effect van typen en schrijven op de leesvaardigheid. Daar kwam uit naar voren dat schrijven met de hand andere effecten op de hersenen heeft dan typen. Ten eerste zorgt schrijven voor een betere ontwikkeling van de fijne motoriek. Ten tweede leren we letters beter en sneller herkennen, als we letters met de hand leren schrijven.

Schrijven is dus van invloed op de leesvaardigheid. Maar het is niet zo dat schrijven beter is dan typen. Het werkt alleen anders in onze hersenen. Er is geen enkel bewijs dat als kinderen niet zouden leren schrijven, ze dan niet in staat zouden zijn om te leren lezen. Jolien Francken stelt alleen dat de motorische component van het schrijven het leren lezen vergemakkelijkt. Haar conclusie is dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan schrijfvaardigheden en dat meer onderzoek nodig is naar de effecten van het gebruik van laptops en i-Pads op school. Wil je meer weten? Lees op Kennisnet meer over het onderzoek van Jolien Francken.

27 mei 2018 – Help mijn kind krijgt een eerste mobiele telefoon!

In totaal kregen vorig jaar bijna 200.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar hun eerste mobiele telefoon. Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon, ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen bereikbaar zijn maar maken zich wel zorgen over de invloeden van nieuwe media.

Waar ga je de telefoon voor gebruiken?

Een belangrijke reden voor de aanschaf van de eerste mobiele telefoon voor ouders is het bereiken van de kinderen. Even bellen om te vertellen dat je veilig bent aangekomen is natuurlijk ook een fijn idee. De telefoon wordt in de praktijk echter ook voor andere zaken gebruikt, daarom is het handig om alvast na te denken waar het toestel voor wordt gebruikt. Als je weet waar het toestel voor gebruikt gaat worden, dan maakt dat de zoektocht naar het juiste toestel, een stuk makkelijker.

Toestelkeuze

Het nadenken waarvoor een mobiele telefoon wordt gebruikt, helpt ook bij de toestelkeuze. Wil je kind naast bereikbaar zijn ook graag foto’s maken, dan is een goede camera wel fijn. Is internet onderweg een handige optie, dan valt de keuze al snel op een smartphone. Kies je ervoor om een nieuwe telefoon aan te schaffen, of is de oude telefoon van een van de ouders wellicht nog een optie.

Abonnement of prepaid

Naast de toestelkeuze, moeten er ook gekozen worden tussen een prepaid SIM-kaart, een SIM-only-abonnement of een abonnement inclusief toestel.
Een prepaid SIM-kaart moet je telkens handmatig opladen, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat je kinderen meteen leert om te gaan met geld.
Met een Sim-only-abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, hiermee kan je internetten en bellen, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet wel zelf voor het telefoontoestel zorgen.
Tenslotte kun je kiezen voor een abonnement, afhankelijk van het telefoontoestel betaal je het toestel in 1 keer of per maand.

Wifi vs. 4G

Tegenwoordig kun je bijna overal buitenshuis met je mobiele telefoon internetten, met een 4G abonnement van KPN kun je daarmee eenvoudig online. Mocht je kind dit nog niet nodig hebben, dan kun je kiezen voor een abonnementsvorm waarbij je alleen kan bellen en sms’en. Uiteraard kan je zoon of dochter wel gebruik maken van WiFi om te internetten.

Wat spreken we af?

Niet het leukste onderdeel, maar toch belangrijk. Welke afspraken maak je met je kind over zijn mobiele telefoongebruik? Mag de mobiele telefoon aan tafel? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat het de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Met Mytimingcards maak je op een makkelijke manier afspraken met je kind over het maximale beeldschermgebruik. De kaarten geven overzicht en duidelijkheid en voorkomen discussies.

Spelletjes, internet of toch alleen bellen

In het begin wil je misschien wel de controle hebben over welke apps je kind op zijn of haar telefoon krijgt. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp, muziek en spelletjes. Dit zou je bijvoorbeeld met apps als Smart App Protector kunnen doen. Hiermee kun je middels een wachtwoord of patroon toegang verlenen tot bepaalde apps. Je kunt deze wachtwoorden ook voor een bepaalde tijd inschakelen.

Extra telefoonkosten liggen op de loer

Mocht je kind niet op de hoogte zijn van bepaalde bijkomende telefoonkosten als een abonnement of verzekeringen. Vertel hem of haar dit ook direct bij aankoop van een toestel. Je kunt bijvoorbeeld het 06-nummer blokkeren voor sms-diensten via smsdienstenfilter.nl. Simyo biedt daarnaast ook het voordeel dat sms’en naar een premium sms-dienst niet mogelijk is. Een andere optie is een datalimiet instellen, dit kan zowel op Android als iOS. Ook zijn hier verschillende apps voor zoals My Data Manager, deze app is beschikbaar op iOS en Android. Zo voorkom je namelijk torenhoge rekeningen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Met bovenstaande tips hopen we je een beetje op weg te helpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen.  Wat zijn jouw tips? Hebben jouw kinderen al een mobieltje?

24 mei 2018 – 7  TIPS VOOR EEN VERANTWOORD BEELDSCHERMGEBRUIK

TIP 1: REGELS HOREN ERBIJ

Kinderen hebben regels en grenzen nodig. Kinderen leren al jong dat er verschillende regels bestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken over bedtijd en zakgeld. Daarom is het ook logisch dat er regels gelden voor beeldschermgebruik en beeldschermtijd. Maak afspraken over waar en wanneer het wel en niet mag. Denk aan smartphones aan tafel of in bed. Ook over de duur van het gebruik kun je afspraken maken. Leg uit waarom je deze regels belangrijk vindt en geef je kind de ruimte hier op te reageren. Zo weet je ook of je kind de regel begrijpt. Wanneer je kind al wat ouder is, kun je regels in gezamenlijk overleg opstellen. Met Mytimingcards maak je op een leuke en makkelijke manier afspraken met je kind over het beeldschermgebruik.

TIP 2: BLIJF REALISTISCH

Zorg voor regels waar je kind zich goed aan kan houden. Kinderen die al vroeg gewend zijn zich aan regels te houden over beeldschermgebruik, hebben er later minder moeite mee. Onthoud dat helemaal verbieden geen zin heeft. Je kind komt immers ook op andere plekken in aanraking met online activiteiten. Op school bijvoorbeeld speelt het beeldscherm in de vorm van een computer of tablet een steeds grotere rol.

TIP 3: NIET VOOR HET SLAPENGAAN

Liever geen tv, tablet of telefoon kort voor het slapengaan. Onderzoek wijst keer op keer uit dat het blauwe licht van schermen ervoor zorgt dat je minder én onrustiger slaapt. Dat geldt overigens zowel voor jou als voor je kind. Een bedritueel van tandenpoetsen, iedereen welterusten wensen en samen een boekje lezen is beter dan nog even een spelletje spelen op mama’s telefoon.

TIP 4: CHECK DE RICHTLIJNEN RONDOM BEELDSCHERMTIJD

Vind je het lastig om tot goede afspraken te komen over de beeldschermtijd van je kind? Laat je inspireren door de landelijke richtlijnen:

0-2 jaar: eventueel een paar keer per week samen, maximaal 5 minuten per keer.
2-4 jaar: 5 tot 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag.
4-6 jaar: 10 tot 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.

TIP 5: KRIJG INZICHT IN HET MEDIAGEBRUIK VAN HET KIND

Communiceer en houd toezicht op wat je kind doet via de verschillende media. Kijk of de desbetreffende inhoud geschikt is voor de leeftijd van je kind. Een goed hulpmiddel hierbij is kijkwijzer.nl. Deze site bepaalt of de inhoud van een film, game of televisieprogramma geschikt is voor de leeftijd van het kind. Of kijk/speel gewoon eens mee met je kind. Zo kun je je een beter beeld vormen van de inhoud die je kind krijgt voorgeschoteld bij het gebruik van de verschillende media.

TIP 6: WEES JE OOK BEWUST VAN JE EIGEN MEDIAGEBRUIK

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus als jij je telefoon tijdens het eten naast je bord hebt liggen, denkt je kind dat het normaal is om de hele tijd je mobiel te checken. Wees dus bewust van je eigen mediagebruik en geef het goede voorbeeld.

Tip 7: KIJK OOK EENS MEE

Wees niet bang om af en toe een spelletje mee te spelen of de vlogs te bekijken waar je kind zo enthousiast over is. Zo ervaar je ook zelf waarom je kind het zo leuk vindt en krijg je bovendien goede inzichten over wat er in het hoofd van je kind omgaat.

Tot slot

Maak het ook leuk en aantrekkelijk voor je kind om offline te zijn. Ga samen wat leuks doen en laat je eigen telefoon ook gewoon lekker thuis. Zo geef je meteen het goede voorbeeld.

Veel plezier samen, on- en offline!