Mytimingcards

10 tips voor een ontspannen thuis

 Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft tien tips hoe je dit aanpakt.

1. Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk.  Neem bijvoorbeeld samen elke zondagavond even de week door: wat staat er op het programma, wie doet wat en hoe verloopt de logistiek? Dat geldt ook voor de rest van de week: klaarzetten wat kan, eten maken voor twee dagen en schooltassen de avond ervoor al prepareren. Dat scheelt zo veel!

2. Slim plannen en organiseren

Noteer dingen die moeten direct op een kalender en houd een doorlopend boodschappenlijstje bij. Bundel activiteiten zoals de strijk, administratie en klusjes op een gepland dagdeel in plaats van steeds een beetje. Bewaak vooral ook je eigen agenda en die van de kinderen. Plan voldoende rustmomenten in, daar wordt iedereen blij van.

3. Routines

Routines voor de dagelijkse terugkerende dingen in huis geven duidelijkheid, regelmaat, houvast en rust. Vaste volgordes voor het ochtend- en avondritueel voorkomen een hele hoop gedoe.

4. Basisafspraken

Snoepmomenten, tv of computer, bedtijden, hartig en zoet op brood, huiswerk en spelen – het kan voor heel wat onrust zorgen in huis. Vaste basisafspraken rondom dit soort terugkerende battles zorgen voor helderheid en veel minder strijd. Gewoon omdat een kind weet wat de afspraak is. Uitzonderingen benoem je gewoon als uitzondering.

5. Neem de tijd

‘Schiet nou eens op….’ ‘Kom, we komen te laat’. Wat horen we het onszelf vaak zeggen. Ik kan echt geen betere tip geven dan gewoon wat meer tijd te nemen voor alles wat er allemaal moet. Op tijd beginnen, gewoon wat eerder opstaan en op tijd naar boven gaan. Simpel en doeltreffend, als we het maar doen.

6. Choose your battles

Je kunt je overal druk om maken, je kunt het ook niet doen. Mij helpt het enorm sinds ik heel veel loslaat. Doe sommige dingen gewoon zelf, maak niet overal een punt van en beperk je tot de dingen die écht belangrijk zijn.

7. Leg de lat wat lager

Geloof me: in geen enkel gezin is het altijd gezellig en geen kind of ouder is altijd even vriendelijk en relaxed. Dat kan niet en hoeft ook niet. Geen puf meer vandaag? Dan morgen weer een netter een huis. Iedereen op en chagrijnig? Zeg wat afspraken af en las een dvd-middag in. Vraag niet te veel van jezelf en van je kinderen. We zijn allemaal maar mensen.

8. Maak dingen makkelijker voor jezelf en de kids

Kies op hectische dagen voor eten dat de kids lekker vinden. Pureer op een pittige dag gewoon de pastasaus, om gezeur te voorkomen. En bestel in drukke weken je boodschappen eens een keer online, om maar wat te noemen.

9. ‘Fouten’ maken mag

De perfecte opvoeding bestaat gelukkig niet. De perfecte ouder ook niet. Opvoedkundige missers zo nu en dan horen erbij; iedereen maakt ze en ze zijn ook nog eens prima voor het opgroeien van kinderen. Het zou wat zijn als je een perfecte ouder had: oersaai en bovendien mis je als kind dan heel veel mooie levenslessen en leermomenten.

 10. Aandacht op overgangsmomenten

Overgangsmomenten zorgen vaak voor jengelende of muitende kinderen. Veel kinderen vinden deze momenten moeilijk. Ze overzien het niet, hebben moeite met afronden of moeten even wennen aan de nieuwe situatie. Het is fijn en slim om even tijd en aandacht voor je kinderen te hebben op dit soort momenten. Echte tijd en aandacht.

Deze tips en heel veel meer inspiratie voor leuker en makkelijker opvoeden van kinderpsycholoog Tischa Neve vind je in haar nieuwste boek ‘Inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’.

Bron: JM Ouders

[maxbutton id=”6″ ]