Mytimingcards

Jeugd ruilt sportveld deze zomer in voor de bank

Kinderen en jongeren verwachten deze zomer ruim 40 procent minder te sporten, dan de afgelopen maanden. Pubers besteden de tijd die ze normaal sporten niet aan lichamelijke beweging, maar aan social media zoals WhatsApp, Facebook, YouTube en Instagram.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK die is uitgevoerd in opdracht van NOC-NSF en deze krant, waaraan ruim drieduizend mensen hebben deelgenomen. Ongeveer 40 procent van de 13 tot en met 18-jarigen verwacht de komende zomermaanden minder of veel minder te gaan sporten. Pubers verwachten dat hun tijd opgaat aan social media.

Van de jongeren van 13 tot en met 18 jaar geeft liefst 64 procent aan dat hun sportmoment wordt ingeruild voor internetten en social mediagebruik, zoals Facebook, Instagram, YouTube en WhatsApp. ,,DIt is aanzienlijk hoger dan bij de andere leeftijdsgroepen’’, verklaart Dagmar van Ham onderzoeker van GfK.

Lector bewegingsonderwijs Remo Mombarg aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen betoogt: ,,Social media zijn veel beter georganiseerd dan sporten. Voor likes hoef je de deur niet meer uit.’’ Mombarg, die ook motorische tests ontwikkelt bij Pearson, noemt ‘echt een heel groot probleem’ dat de jeugd social media verkiest boven sporten. ,,Als we beweging niet vanaf jonge leeftijd stimuleren, blijven de kinderen de rest van hun leven motorisch minder vaardig.’’

Stilzitten

Ook Richard Kaper manager sportdeelname van NOC-NSF betreurt de sportdip in de zomer. ,,De bewegingsarmoede onder de jeugd is groot. In wijken waar sowieso al weinig wordt gesport, zie je dat het in de zomer helemaal stil valt.

Nederland is kampioen zitten.’’

Directeur Cees Klaassen van de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding roept kinderen op niet teveel bank te hangen. ,,Social media verbieden lijkt me niet nodig, maar kinderen doen er goed aan om kijken op social media wel af te wisselen met bewegen.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *