Mytimingcards

Kinderen weer naar school – tips

Kerstvakantie voorbij, nieuw jaar, kinderen weer naar school, onze tips:

Sluit de vakantie af met een speciale dag of een speciaal etentje. Betrek de kinderen hierbij en laat ze meehelpen om dit moment speciaal te maken. Zo sta je nog één keer bewust stil bij de heerlijke vakantie die jullie hadden. Het is zo veel eenvoudiger om te begrijpen dat de vakantie nu echt is afgelopen.

In de vakantie zijn de regels voor kinderen allemaal wat ondergeschikt. Lekker laat opblijven hoort daar ook bij! De laatste dagen breng je de bedtijd stapje voor stapje terug tot de normale tijd, zo wennen ze er langzaam aan. De start van een schoolweek kost veel energie; ze zullen alle slaap goed kunnen gebruiken.

Geen vakantie meer en weer in het gewone ritme, dat is weer wennen! Praat erover met je kinderen, verzin verhaaltjes over school. Probeer het ze te laten inbeelden, wat er leuk is en wat minder leuk.

Maak het onderwerp ‘school’ leuker door ze een aantal prettige doelen te stellen. Probeer de aandacht te vestigen op de voordelen van school; wat willen ze leren? Welke vriendjes gaan ze weer zien?  Dat ze al echt groot en slim worden!

Maak een kalender met het aantal nog te slapen nachtjes voordat school weer begint. Dat geeft je kind duidelijkheid.

Maak je niet te druk over het feit dat ze niet meteen goed in het oude ritme zitten, maar maak duidelijke afspraken. Ligt je kind om 8 uur nog klaarwakker in bed omdat het in de vakantie 10 uur werd? Spreek dan af dat je kind niet hoeft te slapen, maar wel naar de kamer gaat. Zo komt je kind tot rust en uiteindelijk zal hij ook wel weer in het oude ritme komen.

Niet alleen je kinderen, maar ook jij moet weer wennen aan het ‘normale’ ritme. Geef ook jezelf tijd en rust om weer terug te rollen in de regelmaat van school.

Zet de klokken in huis 5 minuten voor de daadwerkelijke tijd. Dat maakt het voor de kinderen (en jezelf!) net wat makkelijker om op tijd te komen.

Met deze tips hopen we jullie te helpen met de overgang naar het ‘normale’ leven.