Mytimingcards

Meer bijziendheid onder jongeren door gebruik smartphones en tablets.

Vandaag in het nieuws: Het Erasmus MC constateert dat het gebruik van tablets of smartphones leidt tot meer bijziendheid bij kinderen.

Een kwart van de dertienjarigen is bijziend. Dit aandeel was voorheen kleiner, constateren onderzoekers.

Veel kinderen besteden binnenshuis veel tijd achter hun smartphone en tablet. Hierdoor raken hun ogen niet gewend aan in de verte kijken. De ogen van kinderen kregen vroeger meer licht, doordat ze meer buiten speelden, aldus de onderzoekers. Lees het hele artikel hier.

Wat kun je doen om bijziendheid voorkomen?
Het Oogfonds adviseert voor kinderen en jongeren wiens ogen nog in ontwikkeling zijn de 20-2-2 regel (tot 20 jaar):
na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze
minstens 2 uur per dag buiten zijn
daarnaast raden we aan om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets.

Wat ook helpt:
Geef het goede voorbeeld
Bij het bedenken van hoe lang je kind achter een beeldscherm zit, bedenk dan ook dat jij het rolmodel voor je kind bent. Kinderen kopiƫren gedrag. Zit je zelf de hele dag achter je smartphone, computer of tablet? Dan wordt het lastig om je kinderen het de hele dag te verbieden. Zorg dat je afspraken maakt, die je zelf ook kan naleven.

Maak duidelijke afspraken
Heb je bedacht wat jij belangrijk vindt, maak dan duidelijke afspraken met je kinderen. Hoe meer duidelijkheid er is voor kinderen, hoe beter ze de afspraken zullen naleven. Leg goed uit waarom jullie deze afspraken bedacht hebben en waarom je dit belangrijk vindt. Spreek je kinderen erop aan als ze de afspraken niet nakomen.

Met Mytimingcards maak je samen met je kind duidelijke afspraken, de kaarten en timer geven meer overzicht en balans en minder strijd.

Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind op latere leeftijd ernstig slechtziend of blind wordt. Dus meer spelen en minder schermtijd voorkomt hopelijk veel ellende.
Bron: Nu.nl en het Oogfonds

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *