Mytimingcards

Zorgen bij ouders om verslavende game Fortnite: ‘Doodmoe van die continue strijd’

Vier op de tien ouders van kinderen die Fortnite spelen, maakt zich zorgen over het verslavende karakter van de razend populaire game. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws. “Het verslavende spel zorgt voor een boel strijd in gezinnen.”

De gratis game Fortnite is een rage op basis- en middelbare scholen. De game heeft 200 miljoen geregistreerde gebruikers en werd op 25 juli 2017 uitgebracht door Epic Games.

Uit onderzoek (pdf) van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat 40 procent van de ouders van kinderen die de game spelen, zich zorgen maakt om het verslavende karakter van de game.

7 uur per week

In de gezinnen die ondervraagd werden, speelt 65 procent van de kinderen het spel. Gemiddeld spelen ze 7 uur per week.

73 procent van de ouders heeft regels opgesteld voor hun kinderen voor het spelen van Fortnite.

Eindeloos

Fortnite is op allerlei apparaten te spelen en is oneindig. De game is zeer verslavend, weet jeugdarts Jeanne-Marie Hament. “Ik zie in mijn spreekkamer veel ouders die thuis dagelijks een strijd om dit spel voeren met hun kinderen.”

Volgens de jeugdarts zit de game heel slim in elkaar. “Kinderen worden het spel echt ingetrokken. Fortnite zit heel goed en slim in elkaar. Het wordt ouders niet makkelijk gemaakt om ze uit de game te krijgen.”

Betalen voor attributen

Ook al kost Fortnite geen geld om aan te schaffen, door geld te betalen kan de gamer verschillende attributen aanschaffen die ze kunnen gebruiken in het spel. De gamemaker loopt onder meer binnen met de verkoop van zogenoemde V-Bucks en Battle Passes, die bij de start van elk nieuw seizoen uitkomen.

Uit de enquete die RTL  Nieuws liet uitvoeren blijkt dat bijna de helft (45 procent) van alle kinderen aankopen doen. 61 procent geeft minder uit dan 10 euro per maand uit.

Niet goed filteren

Problematisch gamen komt voor bij 3 procent van de basisschoolleerlingen en bij 4 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs, blijkt uit de meest actuele cijfers. De ontwikkelingen zijn vrij zorgelijk: “Het aantal gamers dat verslaafd is groeit en wordt ook steeds jonger”, zegt jeugdarts Jeanne-Marie Hament.

Volgens haar kunnen de effecten op het dagelijks leven groot zijn. “Kinderen kunnen bijvoorbeeld agressief worden als ze niet mogen spelen. Het huiswerk lijdt eronder en in de ergste gevallen spijbelen kinderen om het spel te spelen.”

Bij Fortnite maakt zij zich vooral zorgen omdat deze game zo verslavend is. “Met lego weet je als ouder: mijn kind vindt het saai en heeft er straks genoeg van. Bij Fortnite is het eigenlijk nooit klaar. Je kan altijd beter worden. Je krijgt er nooit genoeg van. Het is nooit saai. Dat maakt het voor ouders niet makkelijk.”

Moeder Lisette van der Kuy kan daarover meepraten. Haar kinderen waren ook niet achter hun computers weg te slaan wat dagelijks voor een boel strijd zorgde. Daar was ze klaar mee en dus bedacht ze zelf een systeem: tijdskaarten (mytimingcards).

“De kaarten geven op een speelse manier heel veel duidelijkheid en controle aan kinderen. Ik heb kaartjes van 15, 30 en 60 minuten”, vertelt Lisette.

Leuk en handig

“De kaarten kennen verschillende symbolen: smartphone, tablet of computer. Er zit ook een contract bij en dat vinden kinderen leuk want dan mogen ze er een handtekening onder zetten. Het werkt!”

Fortnite-verslaving van je kind tegen gaan? Lisette bedacht een truc

Wil je als ouder dat het game-gebruik van je zoon of dochter binnen de perken blijft? Misschien heb je wat aan deze tips.

Rem op dit soort spellen

Volgens de experts doen ouders er goed aan om duidelijke afspraken te maken met hun kind. “En beloon je kind als-ie zich daar aan houdt. Verdiep je ook in het het spel. Dan weet je ook waar je het over hebt”, zegt jeugdarts Hament.

Ook zou het volgens haar goed zijn dat er meer regelgeving gaat komen. “Door een panel te vormen met bijvoorbeeld ouders, jeugdartsen, psychologen en politici. Zij zouden zich met elkaar moeten buigen over de vraag: wat vinden we gezond? En wat is daarvoor nodig.”

RTL Nieuws heeft de makers van de game Fortnite om een reactie gevraagd, maar deze niet ontvangen.

Ouders over de game Fortnite

In 79% van alle huishoudens in Nederland met kinderen onder de 18 jaar oud worden games gespeeld. In deze huishoudens speelt 65% Fortnite.

25% van de kinderen die Fortnite spelen is meisje en 75% is jongen.

Ze spelen gemiddeld 7 uur in de week Fortnite.

73% van de ouders heeft regels opgesteld voor hun kinderen voor het spelen van Fortnite.

82% heeft regels opgesteld omtrent het doen van aankopen bij Fortnite.

84% van de ouders geeft aan hier van Fortnite toestemming voor te moeten geven. In totaal doet bijna de helft (45%) van alle kinderen die Fortnite spelen aankopen binnen Fortnite. 61% geeft minder uit dan 10 euro per maand.

Slechts 20% van alle ouders maakt zich zorgen over het geld dat hun kinderen aan Fortnite uitgeven. 50% maakt zich er geen of weinig zorgen over.

Over de tijd die kinderen eraan kwijt zijn, zijn de ouders erg verdeeld; 38% maakt zich hier (enigszins) zorgen over, 33% is neutraal en 31% maakt zich er geen/weinig zorgen over.

Het onderzoek is gedaan door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Bron: RTL Nieuws